Οπως όπως φαίνεται πως έκλεισαν τον «φάκελο Κούνεβα» οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές που είχαν αναλάβει να διενεργήσουν την έρευνα για την πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι παραμονές Χριστουγέννων σε βάρος της 44χρονης συνδικαλίστριας, γενικής γραμματέως της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).
Περίπου δύο εβδομάδες μετά την εγκληματική ενέργεια σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που δίνει ακόμη τη μάχη για τη ζωή καθώς ζωτικά της όργανα έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από την κατάποση του οξέος, ενώ έχει ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι, η Αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνά της και απέστειλε τη σχετική δικογραφία στην Εισαγγελία της Αθήνας.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών όμως Ελένη Ράικου που μελέτησε τον φάκελο έκρινε ότι η Αστυνομία έκανε «μισή δουλειά» και της επέστρεψε -πριν από λίγες ημέρες- τη δικογραφία με τη ρητή εντολή να γίνουν συγκεκριμένες συμπληρωματικές ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί σωστά η υπόθεση.
Μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός έδωσε εντολή:
Να ληφθούν και άλλες καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες της άνανδρης επίθεσης ή και να εξεταστούν συμπληρωματικά άλλοι που έχουν ήδη δώσει μαρτυρία. Να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπεύθυνους της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ στην οποία εργαζόταν η άτυχη γυναίκα. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.
Να γίνουν νέες εργαστηριακές εξετάσεις.
Να μην κλείσει ο φάκελος πριν καταστεί δυνατό να δώσει η Κωνσταντίνα Κούνεβα τη δική της μαρτυρία για τον εφιάλτη που έζησε τα μεσάνυχτα της 23ης του περασμένου Δεκέμβρη όταν επιστρέφοντας από το μεροκάματο δέχτηκε επίθεση σε δρόμο των Ανω Πετραλώνων, πιθανόν από δύο αγνώστους, οι οποίοι της πέταξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και στη συνέχεια αφού την ακινητοποίησαν την ανάγκασαν να το καταπιεί. Οπως μάλιστα αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, εφόσον η γυναίκα δεν είναι σε θέση να μιλήσει, να δοθεί η κατάθεση γραπτώς.
Ηταν ελλιπής
Η εκτίμηση πάντως της εισαγγελέως Ράικου ότι η διερεύνηση της υπόθεσης ήταν ελλιπής έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που ήθελαν τους αστυνομικούς προανακριτές να επιμένουν στην προσωπική ζωή του θύματος βλέποντας προς την κατεύθυνση του εγκλήματος πάθους αγνοώντας τις καταγγελίες του περιβάλλοντος Κούνεβα ότι η δυναμική μετανάστρια είχε στοχοποιηθεί εξαιτίας των αγώνων της για τα δίκαια των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού.
Οι μαρτυρίες
Οι μαρτυρίες μάλιστα των συναδέλφων της αλλά και της οικογένειάς της ότι δεχόταν απειλές λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης ενισχύονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και από την αποκάλυψη της «Κ.Ε.» του περιεχομένου της τελευταίας συνέντευξης της Κούνεβα, λίγες ημέρες πριν από το δολοφονικό σε βάρος της χτύπημα. Η 44χρονη, η οποία στην πατρίδα της, τη Βουλγαρία, ήταν ιστορικός, ενώ στη χώρα μας εργαζόταν νυχθημερόν ως καθαρίστρια, μιλώντας στις 26 του περασμένου Νοέμβρη στον Βέλγο φωτορεπόρτερ, Ζακί Ντελόρμ, είχε πει επί λέξει αναφερόμενη στα προβλήματα που της είχε προκαλέσει η συνδικαλιστική της δράση:
«Δέχομαι ευθείες απειλές, όχι συγκαλυμμένες. Με έχουν πάρει τηλέφωνο, με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν».
Με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία προς την Αστυνομία για συμπληρωματική έρευνα οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του θύματος, Κώστας Παπαδάκης και Δάφνη Βαγιανού, αφού εξέφρασαν τη «δυσάρεστη έκπληξή τους» για την ελλιπή έρευνα μίλησαν για: «επιστροφή της δικογραφίας από την Αστυνομία προτού καν η ανακριτική έρευνα όχι απλά ολοκληρωθεί αλλά διανύσει τους πρώτους αναγκαίους προσανατολισμούς της, όπως είναι η αναζήτηση του περιβάλλοντος των ενόχων, και προβεί σε αναγκαίες ανακριτικές πράξεις, όπως η εξέταση των αυτοπτών μαρτύρων, η επεξεργασία των αντικειμενικών ιχνών πειστηρίων και γενετικού υλικού και φυσικά η εξέταση της ίδιας της Κούνεβα, όταν αποκατασταθεί πλήρως η δυνατότητά της να δώσει κατάθεση».
«Η ενέργεια αυτή -δήλωσαν οι γνωστοί δικηγόροι-, σε μία περίοδο που εκδηλώνεται ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης στην Κούνεβα σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να δημιουργεί παρά ανησυχία και ερωτηματικά για τις προθέσεις των αστυνομικών αρχών που χειρίζονται την υπόθεση. Οπως έχουμε ξαναδηλώσει, καμία ολιγωρία και συγκάλυψη δεν είναι ανεκτή. Η ολοκήρωση της έρευνας και η ανεύρεση των ενόχων είναι ζήτημα καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τη δικαίωση της Κούνεβα, αλλά για την ίδια την πορεία των δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Ελλάδα, την ισότητα των δύο φύλων και την αντιστροφή της βαρβαρότητας που απειλεί το νομικό πολιτισμό».
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου