Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Μονομερής εκεχειρία

Μονομερή εκεχειρία, από τα μεσάνυχτα της 17ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το Ισραήλ, δίνοντας τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις που διήρκεσαν τρεις εβδομάδες και στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 Παλαιστινίους.

«Πετύχαμε τους στόχους μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνησή του έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις της διεθνούς κοινότητας ότι θα αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Χαμάς.

Το σχέδιο της εκεχειρίας, ωστόσο, δεν προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα της οργάνωσης.

«Η μονομερής εκεχειρία δεν σημαίνει το τέλος της ισραηλινής κατοχής και της ισραηλινής πολιορκίας. Αυτά συνιστούν πράξεις πολέμου και δεν συνεπάγεται το τέλος της αντίστασης» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Χαμάς Φαουζί Μπαρχούμ στην ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει πως η Χαμάς δεν πρόκειται να σταματήσει να μάχεται εάν δεν αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ «πρέπει να διατάξει την άμεση κατάπαυση του πυρός, να αποχωρήσει από το έδαφός μας, να άρει το εμπάργκο και να ανοίξει όλα τα σημεία πρόσβασης στη Γάζα. Δεν θα ανεχτούμε κανέναν Σιωνιστή στο έδαφός μας» είχε τονίσει.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Hit Counter Αναζήτηση στα ελληνικά blogs. SYNC BLOGS GreekBloggers.com