Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΟΗΕ: Σαν χτυπημένη από σεισμό μοιάζει η Γάζα

Η Λωρίδα της Γάζας εμφανίζει την εικόνα μιας περιοχής που χτυπήθηκε από σεισμό, δήλωσε σήμερα Τρίτη εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του διεθνούς οργανισμού επωφελούνται της κατάπαυσης του πυρός για να καταγράψουν τις καταστροφές που προκάλεσε η φονική ισραηλινή επίθεση επί 22 ημέρες.

«Η Λωρίδα της Γάζας είναι τώρα σα να χτυπήθηκε από σεισμό», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο Γκίντο Σαμπατινέλι, υπεύθυνος σε θέματα υγείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πια πού να πάνε», αφού τα σπίτια τους είναι ισοπεδωμένα, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί Παλαιστίνιοι που βγήκαν από τα αυτοσχέδια καταφύγια μόλις σταμάτησαν οι μάχες πριν από τρεις ημέρες, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σ' αυτά, αφού διαπίστωσαν ότι τα σπίτια τους δεν υπάρχουν πια.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR) στη Γενεύη Δωροθέα Κριμιτσά δήλωσε ότι η ανθρωπιστική οργάνωση άρχισε να διανέμει υλικό για την ανέγερση πρόχειρων καταλυμάτων για όσους δεν έχουν πια σπίτι.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς, αλλά ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα είναι περισσότερος από ημέρες ή εβδομάδες για να επανέλθει η περιοχή στην κατάσταση προ της ισραηλινής επίθεσης», είπε η εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι ο βαθμός καταστροφής και ερήμωσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι τεράστιος.

Τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κτίρια του ΟΗΕ στη Γάζα θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον δικαστικών οργάνων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στη Γάζα.

«Πρέπει να υπάρξει μια έρευνα σε βάθος, μια πλήρης εξήγηση για να εξασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον δικαστικών οργάνων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αποδώσει καρπούς η ανθρωπιστική προσπάθεια θα εξαρτηθεί, όχι μόνον από τη δυνατότητα πρόσβασης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και από τις δυνατότητες που θα υπάρξουν για την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής.

Κι αυτό διότι, εκτός από τη μόνιμη διάνοιξη όλων των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής περιοχής, ο ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι απολύτως απαραίτητη η ελευθερία κινήσεων που θα έχει και στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.

Για την UNRWA, παρά την κατάπαυση του πυρός, η παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιχειρήσεων της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την πρόσβαση των διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτή η τακτική, οι οποίες εντείνονται μετά την κατάπαυση του πυρός.

Από την Κυριακή έχει επιτραπεί η είσοδος μόνον οκτώ διαπιστευμένων δημοσιογράφων μέσω του σημείου διέλευσης Ερέζ, από το Ισραήλ.

Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος συμφωνήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου με την Ένωση Ξένου Τύπου (FPA) στο Ισραήλ, δεν υλοποιήθηκε στην ουσία, παρά μόνον μετά την Κυριακή, οπότε τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά του ισραηλινού στρατού, ανακοινώθηκε από ιατρικές παλαιστινιακές πηγές.

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για έναν αγρότη ο οποίος δέχθηκε τα ισραηλινά πυρά ενώ πλησίαζε τα σύνορα με το Ισραήλ, βορειοανατολικά της πόλης Τζαμπάλια.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε άγνοια για το συμβάν.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Hit Counter Αναζήτηση στα ελληνικά blogs. SYNC BLOGS GreekBloggers.com