Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Χρήστος Χρονόπουλος

Ενας νέος με ψυχολογικά προβλήματα, ο Χρήστος Χρονόπουλος, πριν από δύο χρόνια προσήχθη με περιπολικό στο Α.Τ. Καλλιθέας και από εκεί διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκομείο «εξαιτίας ξυλοδαρμού από αστυνομικούς», σύμφωνα με την οικογένειά του. Τώρα, και ενώ η υπόθεση εκκρεμεί στον εισαγγελέα, η ΕΔΕ αθωώνει τους αστυνομικούς και στέλνει την υπόθεση στο αρχείο (!).

Ο θείος του Διονύσης Χρονόπουλος περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Χρήστος: «Ο Χρήστος δεν θυμάται τίποτα. Δεν μπορεί καν να βγει από το σπίτι. Πριν ταξίδευε στο εξωτερικό, ζούσε μόνος του, μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Στο Θριάσιο έμεινε δύο μήνες στην Εντατική, τρεις μήνες στη νευροχειρουργική και στη συνέχεια άλλους 6 μήνες στο "Ολύμπιο" κέντρο αποκατάστασης στην Πάτρα. Ζει στην Πάτρα με τη θεία του, αλλά δεν μπορεί να πάει ούτε στην τουαλέτα μόνος του. Είναι αδύνατο να αυτοεξυπηρετηθεί. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δικαιοσύνη».

Για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης επισημαίνει: «Τον Μάιο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βιαιοπραγία εις βάρος του και απόφαση θα βγει 2-3 χρόνια αργότερα, ενώ οι δράστες θα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Εκκρεμούν δύο μηνυτήριες αναφορές. Μία αυτεπάγγελτη του εισαγγελέα εναντίον 4 αστυνομικών και η μηνυτήρια που κατέθεσα εναντίον δύο αστυνομικών του περιπολικού οι οποίοι τον συνέλαβαν, του αξιωματικού υπηρεσίας και του αστυνομικού που τον φρουρούσε».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθη το βράδυ (23.30) της 22/5/2007 στην πλατεία Καλλιθέας, γιατί «παρουσίαζε μη φυσιολογική συμπεριφορά, φωνασκούσε και ενοχλούσε πεζούς...» Τότε οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως μετέφεραν στο Θριάσιο Νοσοκομείο τον 34χρονο ψυχικά ασθενή «με απλή "αδιαθεσία"». Οι δύο ιατροδικαστές, που τον εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι ήταν σε κωματώδη κατάσταση, ενώ στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση».

Η υπόθεση δημοσιοποιείται και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Φ. Κουβέλης, Π. Κοροβέσης) καταθέτουν ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών για «βαρύτατο τραυματισμό πολίτη στο Α.Τ. Καλλιθέας», ζητώντας να πληροφορηθούν αν έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και ποιο είναι το πόρισμά της. Ο υπουργός απαντά (30/10/2007) πως «η ΕΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί».

Κάποτε η ΕΔΕ «ολοκληρώθηκε» και στο πόρισμά της αναφέρεται: «Επειδή δεν προέκυψε και η παραμικρή υπόνοια ενοχής και πειθαρχικής ευθύνης σε βάρος κανενός αστυνομικού, γι' αυτό και ουδείς κλήθηκε σε απολογία. Επειδή από την ανάκριση δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά προς στήριξη κατηγορίας εναντίον κανενός αστυνομικού προτείνω η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο με την επιφύλαξη του άρθρου 49».

Ομως στην ΕΔΕ ένας άλλος θείος του Χρήστου, ο Ανδρέας Χρονόπουλος, κατέθεσε: «Εχει την πεποίθηση ότι κακοποιήθηκε από τους αστυνομικούς μέσα στο περιπολικό κατά την προσαγωγή του, είτε εντός του αστυνομικού τμήματος κατά τη φύλαξή του» και ότι «όταν επιβιβάστηκε στο περιπολικό ήταν σε καλή κατάσταση». Ο επίσης θείος του Δ. Χρονόπουλος, κατέθεσε: «Ο σοβαρός τραυματισμός του έγινε από αστυνομικούς που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξή του κατά το χρόνο κράτησής του».

Ο αστυφύλακας Ν.Σ., που επιτηρούσε τον προσαχθέντα εκείνο το βράδυ, υποστήριξε (στην ΕΔΕ) ότι «κανείς αστυνομικός δεν προέβη σε παράνομη ενέργεια εις βάρος του και δεν διέκρινε εμφανή σημάδια τραυματισμού».

Πρόσφατη γνωμάτευση του ΙΚΑ αναφέρει ότι «προσήλθε υποβασταζόμενος» και ότι «του χορηγούν επίδομα παραπληγικού και σύνταξη αναπηρίας»... *

της Γεωργιας Δαμα

buzz it!

2 σχόλια:

Orestis είπε...

Εδώ δεν καταδικάζονται αυτοί που τους έχουν πάρει τριάντα κάμερες να βιαιοπραγούν, θα καταδικαστούν αυτοί που δεν τους είδε κανένας; Η αμνησία που έπαθε ο άμοιρος είναι η χαρά του μπάτσου.

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα, τυγχανει να ειμαι ξαδερφος του χρηστου και ωρηκα τυχαια το blog.Ο Χρηστος πλεον κατοικει στην Πατρα μαζι μας, οπως ειναι πλεον γνωστο δεν εχει γονεις εν ζωη, και μετα τιν ατυχια του , γιατι σε αυτην την χωρα δεν ωρικσεις ποτε δικαιοσυνη, λοιπον ο ξαρδερφος δεν τηα γινει ποτε οπως πριν. Η προσπαθεια μας η καθημερινη ειναι πολυ σημαντικη βοηθεια για τον Χρηστο. Οτιδιποτε νεες Πληροφοριες επι του θεματος μπορειτε να παρετε τηλεφωνο εισ την οικια μας. Πατρα 2610344075

Free Hit Counter Αναζήτηση στα ελληνικά blogs. SYNC BLOGS GreekBloggers.com