Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

"Μεγαλοι Ελληνες"

Εαν σας ρωτουσαν να καταγραψετε σε μια λιστα 100 ονοματα Ελληνων που πιστευεται πως ξεχωρισαν με τη ζωη και το εργο τους, προσφεροντας στους συνανθρωπους τους κατι ομορφο και δημιουργικο, θα σας ηταν δυσκολο; Θα σας ηταν δυσκολο αραγε ριχνοντας μια ματια στην αρχαιοτητα μονο να ξεχωρισετε καλλιτεχνες, επιστημονες, αθλητες, ηρωες, πολιτικους, φιλοσοφους;

Αυτο το καιρο ο τηλεοπτικος σταθμος ΣΚΑΙ δημιουργει την παραπανω λιστα βασιζομενος στην ψηφοφορια των επισκεπτων της ιστοσελιδας greatgreeks.skai.gr/

Σε δευτερη φαση ο σταθμος θα οργανωσει ψηφοφορια κατα την οποια θα ξεχωρησουν "οι 10 μεγαλυτεροι Ελληνες".

Στο τελικο σταδιο θα γινει μια επιπλεον ψηφοφορια προκειμενου να αναδυχθει "ο μεγαλυτερος Ελληνας"

Μπορει σε καποιους να ακουγεται ως κατι ανευ ιδιαιτερης σημασιας. Εξαλλου τι ειναι ενας διαγωνισμος ενος τηλεοπτικου σταθμου;

Και ομως μπορει να ειναι πολλα ειδικα εφοσον δε μιλαμε απλα ενα καναλι το οποιο εχει μπει δυναμικα στους τηλεοπτικους δεκτες αλλα για το σταθμο που τηνει να καθιερωθει στη συνειδηση των πολιτων ως το σοβαρο ειδησιογραφικο καναλι επειδη μοστραρει μονο και μονο το δυτικοευρωπαικο political correct image. Επιπλεον αποτελει τον εκφραστη μιας συγκεκριμενης φιλοσοφιας γυρω απο το πως πρεπει να λειτουργει το κρατος σε συμμαχια με την εφημεριδα Καθημερινη.

Διαβαζουμε λοιπον τα αποτελεσματα αυτης της ψηφοφοριας και βλεπουμε τα ονοματα των
Αριστοτελη, Δημοκριτου, Ευριπιδη, Μακρυγιαννη, Ομηρου, Πραξιτελη, Πυθαγορα, Σοφοκλη, Σωκρατη, Φειδια, Κλεισθενη, Μεγα Αλεξανδρου, και πολλων αλλων που σημαδεψαν αιωνες ιστοριας της ανθρωποτητας αλλοι δημιουργωντας, αλλοι χτιζοντας αυτοκρατοριες, αλλοι πεθαινοντας ηρωικα βαζοντας τις ιδεες τους πανω απο τη ζωη τους.

Αναμεσα σε ολους αυτους ξαφνικα θα διαβασουμε Λακης Λαζοπουλος, Ιωαννης Μεταξας, Χαριλαος Φλωρακης, Γεωργιος Παπαδοπουλος, Αλικη Βουγιουκλακη, ΟΘΩΝ!!! (Ακομα δε μαθατε πως ηταν ενας Γερμανος ο οποιος τελουσε χρεη επαρχου στο προτεκτορατο που λεγοταν Ελλαδα;)

Πως καταφερνουν οι παραπανω τυποι να ειναι για αυτο τον τοπο σημαντικοτεροι απο τους κατωθι;
Αισωπος, Αναξαγορας, Αρισταρχος, Διογενης, Ερατωσθενης, Ζηνων, Ησιοδος, Ισοκρατης, Λουκιανος, Πλουρχος, Πινδαρος, Σαπφω, Πρωταγορας, Εμπεδοκλης...................Ας μην μιλησουμε και για τον Εφιαλτη του Σοφωνιδη τον πραγματικο ιδρυτη της Δημοκρατιας και μεντορα του Περικλη. αυτον που η ιστορια τον ξεσκισε και φροντισε αντ'αυτου να θυμομαστε το τσουτσεκι των Θερμοπυλων.

Και εχει καταφερει τοσο καλα να μας το περασει ωστε να του μοιαζουμε ολο και περισσοτερο.


Ισως ο μεγαλυτερος Ελληνας σημερα να ειναι ο Εφιαλτης του Ευρυδημου ο προδοτης.






buzz it!

1 σχόλιο:

Artistz είπε...

Οδυσσέα και αυτό δε το λεω για να το πω(..αν με διαβάζεις ξέρεις πως δεν ειμαι τετοιος,απεναντιας μαλιστα).το blog σου ειναι ενας θησαυρός γνώσης..
Πολλά απο αυτά που παραθέτεις στις αναρτησεις σου δεν τα ηξερα,και χαιρομαι πολυ για αυτο..
Ειμαι της αποψης σου (και αυτό το εχώ κριτήριο στη ζωη μου)πως καλυτερα να μάθεις ενα πραγμα εστω και καθυστερημενα παρά ΠΟΤΕ.
Καθε φορά που ερχομαι στο blog σου καθομαι 2-3 ωρες..
Ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ και ξερεις πολύ καλα πως το λεω,και πως το εννοω..
Παντα τέτοια!

Free Hit Counter Αναζήτηση στα ελληνικά blogs. SYNC BLOGS GreekBloggers.com